Váimmugiella - Samisk språk

Samisk språk

Samiske dialekter

Samisk hører til den finsk-ugriske språkfamilien, som blant annet finsk, estisk og ungarsk hører til. Det nærmeste slektsspråket er finsk, og likheten er omtrent det samme som mellom norsk og tysk. Det samiske språkområdet strekker seg over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland. Samisk kan inndeles i ti ulike språk eller dialekter.

Linker til språkopplæring

Her finner du lenker til sider for å lære samisk. Det finnes både leseøvelser, gramatiske øvelser og ulike typer spill

Samiske ord etter tema (lokale)

Sámi giellaguovddaš - Samisk språksenter i Kåfjord har laga en tematisk oversikt over samiske ord. De fleste ordene er nok kjent over store områder, men mange kan være spesielle for den lokale dialekten. Temaene er folk og slektninger, kropp, hus og ting i hus, mat og matlaging, dyr, fugler, innsekter og småkryp, treslag, bærsorter, fisk , fiskeredskaper, greneveving og ordtak.

Gå til Giellabinnát

Samiske stedsnavn - gaisi.no

gaisiweb_160x105

Gáisi er et nettsted som med tekst og bilder presenterer samiske stedsnavn i Kåfjord. Foreløpig er ca. 500 stedsnavn i Manndalen tilgjengelige. Ája Sámi Guovddaš står bak sida i samarbeid Gáivuona Suohkkan.

Gå til gaisi.no

Samiske bokstaver og tastatur

 

7 samiske bokstaver

 

Det samiske alfabetet har sju bokstaver som ikke finnes i det norske alfabetet:
á, č, đ, ŋ, š, ŧ , ž - Á, Č, Đ, Ŋ, Š, Ŧ, Ž

Mange har allerede samiske bokstaver på datamaskinen gjennom Windows XP eller Wista (Servicepack 2). For andre operativsystemer og innstallering av samisk tastatur gå til samIT

Levert av Frifugl Design AS