Vellykket seminar om Valkeapää

 

Vindens veier ailuhas


Seminaret om forfatteren og multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää i Skibotn, 1. februar, var meget vellykket. Vi fikk et spennende innblikk i Valkeapääs litteratur, joik og bildekunst. Seminaret ble arrangert av Troms fylkesbibliotek i samarbeid med Stiftelsen Lásságammi.

Førsteamanuensis Harald Gaski fra Universitetet i Tromsø holdt foredrag om Valkeapää/Áilluhaš som poet, og om hans sjangeroverskridende virke som kunstner. Her kom del bla fram at hovedtemaet i diktene til Áilluhaš er naturen og menneskets avhengighet av naturen.

Videre presenterte førstekonservator Ola Graff foredraget "Hva skal du i en himmel der du ikke får joike?". Graff fortalte blant annet at Áilluhaš var en foregangsmann innen joik. Han var faktisk den første som framførte joik offentlig fra en scene i 1972.

Konservator Irene Snarby avsluttet foredragsrekka med å sette Valkeapää inn i sammenheng med den øvrige samiske billedkunsten. Seminaret som samlet over 60 deltakere viste klart hvilken stor betydning Valkeapää har hatt for utviklingen av moderne samisk kunst og kulturliv.

Linker om Valkeapää:

Biografi av Harald Gaski

Kulturnett Troms med bilder av kunstverk

NRK portrett av Áiluhaš

Engelsspråklig biografi

Seminarinvitasjonen

Kommentarer